İletişim!!

darkchocolatebrownblog@gmail.com
darkchocolateblog@yahoo.com

7 Mayıs 2012 Pazartesi

Benlerinizi kontrol ettirdiniz mi?

Kendimi yaşlı teyzeler gibi hissediyorum. Sürekli bir cilt bakımı yazısı yazar oldum. Bir ara daha çok makyaj yazısı yazıyordum. Ne oldu bana :)

Her neyse.. Bu konu önemli. Özellikle güneşin daha da kendini gösterdiği şu günlerde...Yazı biraz uzun olacak ama okumaya değer :)

Geçtiğimiz günlerde cildim sapıttığı için dermatologa koşmuştum. Aynı gün benlerimi de kontrol ettirdim. Düzenli olarak kontrol ettirmek gibi bir huyum var. Görüldü ki benlerimden 2 tanesinin tipi bozukmuş. Gerçekten tipleri olması gerekenler gibi değil bozuk tipli ve yaklaşık 1 cm çapında. Bu benlerin tümörleşme riski varmış. Doktor alalım ya da güneşten koruyacaksın ve sürekli gözün üstünde olacak dedi. Alınırsa bir miktar iz kalabilir dedi doktor. Çünkü ikisi de sırtımdaydı. Sırt sürekli hareket halinde ve kasılıp gevşeyen bir bölge olduğundan iz kalma ihtimali daha fazlaymış.

Benim vücudum da oldukça fazla ben var. İrili ufaklı. Çünkü çok beyaz tenliyim. Sürekli güneş koruyucu kullanırım. Güneşlenmem. Oldukça dikkat etsem de ikisinde böyle bir durum çıktı.

Önce bir paniklemedim desem yalan olur. Nasıl ya, ne olacak şimdi, iz kalacak mı?

Böyle bir durum çıktığında doktorlar sizi plastik cerrahlara yönlendiriyorlar. Plastik cerrahlar minimum izle bu işi atlatmanıza sebep oluyor.

Bu olaydan 2 gün sonra bir plastik cerraha gittim. Plastik cerrah amcam bu arada :) Yani kim iyidir kime gideyim gibi bir derdim olmadı :)

Amcam bir tane daha eklendi bu ikiliye. Gördüğü başka bir ben için de risk oluşturabilir, alalım istersen dedi. İyi dedim, sen daha iyi biliyorsun...

Operasyon öncesi:

Amcama gittiğimde hemen aldıracağım gibi bir beklentim yoktu. Hatta önce gel bir bakalım sonra bir gün ayarlarız dedi. Biliyor çünkü tırsıyorum. Evet tırsıyorum çünkü vücudumda dikiş atmamı gerektirecek bir durum olmadı. Aşı bile olmam. Kan verirken strese girerim. Sevmiyorum işte.

Aynı gün ya alalım gitsin deyince e iyi bari dedim fakat titriyorum.

Operasyon:


Operasyon her bir ben için anestezi ile başlıyor. İşin en acı veren kısmı da buydu. Artık o nasıl bir uyuşturucuysa bildiğiniz bağırdım. Hiç öyle çığlık falan değil, bağırma.

Sonra operasyon başladı. Hangi adımlar izlendi bilmiyorum sırtımda olduğu için görmedim. Bundan sonrasını zerre hissetmedim. Hatta bir arkadaşım acı duymasan da yaptıklarını hissediyorsun dedi. Fakat ben onu bile hissetmedim.

Operasyon süresi iğneler dahil 7-8 dakika. Abartmıyorum. Hatta Lisa Eldridge in videosunu-kafamı dağıtmam lazımdı- açmıştım. Onu seyrederken bitti gitti.


Operasyon sonrası:
İşlemden sonra birer küçük bandaj konuluyor üstlerine. Bu bandajlar 3 gün duruyor. 3 günün sonunda çıkarıp, duş alıyorsunuz ki doku/dikiş yumuşasın. Dikişler operasyondan 10 gün sonra alınıyor. Benim 2-3 gün içerisinde alınacak. Operasyon sonrası sırt üstü yatamadım bandajlar çıkana kadar. Anestezi etkisi geçince bir miktar sızlıyor. Benim sırtımda olduğu için otururken dikkatli dayanmam gerekiyordu. Şimdiyse dikişlerim kaşınmaya başladı. Bu arada 2 tane bende 2 dikiş var. Bir tanesinde dikişi gerek kalmadı. Aldırdığım benlerin üçü de et beni değil. Hani derimizle bütün olur ya öyle.

İz kaldı mı derseniz.. Benlerin kendilerin daha küçük kabukçuklar var. Dikiş olmasa üzerinde görmem, farketmem ki daha 1 hafta oldu. Zamanla onlarda yok olur.


Sözün özü:
İster beyaz tenli olun ister koyu tenli mutlaka dermatologa benlerinizi kontrol ettirin. Özellikle büyük, dağınık ,koyu renkli benleriniz varsa. Eğer riskli bir durum söz konusuysa ve aldırmanız söylendiyse aldırın gitsin. Belki böyle bir durum yaşayan vardır diye yazdım bu yazıyı..


Sevgiler :))






11 yorum:

  1. Geçmiş olsun canım, bu bahsettiklerin siyah nokta şeklinde olan benler mi? Benim sol yanağımda yavaş yavaş büyüyen bir et beni vardı, kalem gibi bir cihazla yakarak kazıdılar 3 sene önce. Başta alındığı yerde iz kaldı, o bölgede yeni çıkan deri açık olunca göze çarpıyordu, 2 ay içinde falan tamamen kayboldu, iz kalmadı :)

    YanıtlaSil
  2. sağol onurcum.evet siyah nokta eklinde olanlardan benim ki. evet iz kalmıyormuş süper. sana da geçmiş olsun :)

    YanıtlaSil
  3. dermatoloğun kim? benin tehlike oluşturduğu boyutuna göre mi belli oluyor veya bir testle mi?

    YanıtlaSil
  4. böhü benim de gitmem lazım :(( elimin üstünde var bitane siyah gibi çok koyu kahve, ve sonradan çıktı (ilkokuldayken) gerçi kötü bişeyse artık 10yıldan fazla oldu olan olmuştur gibi de geliyor ama :D korkuyorum bişey çıkar almak isterler diye :/

    YanıtlaSil
  5. Canım çok geçmiş olsun, umarım patoloji sonuçların da tertemiz çıkar..gönderdin değil mi? Bu arada işlem sırasında Lisa'yı izlemen de tam uymuş yani alemsin=))) nasıl başardın?

    YanıtlaSil
  6. Cupcakecim dermatologum ikbal esen aydıngöz. Kozyatağı acıbadem hastanesinde.

    pınarcım almak isterlerse aldırıver gitsin. Korkulacak birşey değil. Kontrol ettirince içi rahatlıyor insanın.

    elaselcim gönderdim daha çıkmadı sonuçlar. İnşallah temiz çıkar. Lisa'yı seyrettim evet :)Sırtımda olduğu için yüzünstü yatıp telefonu karşıma koydum. Telefon olmasa dergi falan alırdım ama lisa daha iyi oldu tabi :)

    YanıtlaSil
  7. canım yazı için teşekkürler öncelikle :) bu konuda benimde tereddütlerim vardı sayende karar verdim aldırmam gereken bir beni aldırıcam en kısa sürede :) beyaz tenli olmayı çok fazla seviyorum ama zorlukları da çok maalesef :/

    YanıtlaSil
  8. canım beğenmene çok sevindim:) ben de beyaz tenli olmayı çok seviyorum ama dediğin gibi zor. aslında daha koyu tenli olanlar için de benleri kontrol ettirmek önemli. eğer öyle bir ben varsa aldır gitsin benimkiler iyileştiler bile :)

    YanıtlaSil
  9. ben de aldırmıştım bundan 3-4 ay önce ama sırtımda da olsa iz hala geçmedi bu duruma gerçekten canım sıkılıyor :( pişman oldum diyebilirim sanırım cilt yapımdan kaynaklanan bi durummul.yaza da ne kaldı ki şurda :S

    YanıtlaSil
  10. adaşım bence pişman olma. senin için riskli olan birşeyden kurtuldun. cilt kendini kimi kişilerde uzun sürede yeniliyor. bol bol nemlendir. hatta doktorunla konuş belki iyileşme sürecini hızlandıracak bir krem verir. Ameliyat izleri bile iyişiyor sıkma canını:)

    YanıtlaSil
  11. haklısın :) ben de beyaz tenli biri olduğum için benlerim fazla ve güneş alerjim var en azından risk azalıyo dediğin gibi.elbet bi gün geçicek :)

    YanıtlaSil