İletişim!!

darkchocolatebrownblog@gmail.com
darkchocolateblog@yahoo.com

19 Kasım 2011 Cumartesi

Cilt Hassasiyetinin Nedenleri

Herkese merhaba,

Bugün yine faydalı bulduğum bir cilt bakımı yazsını sizinle paylaşacağım. Umarım okuyucularıma bir faydası dokunur :)


HASSASiYETiN NEDENLERi
HASSASiYETiN NEDENLERi
Aşırı hassas ve alerjik ciltler, tüm cilt tipleri arasında en korunmasız tiptir. Hassas ciltler, normal bir cildin benzer koşullarda ve aynı saldırılara gösterdiğinden daha hızlı tepkime gösterir
Pierre Fabre Dermokozmetik Eau Thermale Avene Dermatoloji Laboratuvarları’ndan eczacı Semra Göker sorularımızı yanıtlamayı sürdürüyor:
“Hassas cilt, her zaman alerjik cilt demek değildir. İç ve dış etkenlere özel reaksiyonu olan cilt tipidir. İç faktörlerden bazıları sinir, stres, baharatlı besinler ve alkol, dış faktörlerse ısı, mevsim değişimi, kimyasal veya fiziksel olarak tekrarlayan çevresel saldırılar gibi durumlardır.
Hassas cilt geçici veya kalıcı tahriş durumudur. Deriyi koruyan ilk tabaka, çevreyle karşı karşıya olan ilk bariyer-dir. Hassas ciltlerde bu bariyer hasar görmüştür ve bu nedenle saldırılar çok daha ciddidir. Hassas ciltler, normal bir cildin benzer koşullarda ve aynı saldırılara gösterdiğinden daha hızlı reaksiyon gösterir.
Bazı ciltler kozmetik ürünlere karşı hassasiyet gösterebilir. Daha sıklıkla kullandıkları için kadınların kozmetik bileşenlere karşı hassasiyet riski erkeklerden daha fazladır. Kozmetik ürünlerine karşı oluşan hassasiyetlerin sebebi genellikle kokulardır, bunu formaldehidler ve formol ayırıcı maddeler gibi katkı maddeleri takip eder. Parabenler en fazla kullanılan katkı maddesidir. Ve kişilerin bu içerikleri karşı hassasiyeti olabilir.
1- sivilceli ya da alerji sorunu olan ciltlerin bakımı farklı mı olmalı? Aşırı hassas ve alerjik cilde sahip kişilerin doğru nemlendiricileri kullanmaları çok önemli.  Çünkü çoğu nemlendirici krem içerikleri dolayısıyla hassasiyetin artmasına neden olabiliyor.
Akneli cilt, öncelikle uygun bir yıkama jeliyle sabah akşam temizlenmelidir. Akne tipinize uygun bir tedavi tercih edilmeli ama bu tedaviye dermatolog karar vermelidir. Tüm akne tedavilerinin olmasa olmazı, güneşten korunmadır. Bu tedavilerin iyi sonuç vermesi ve sonrasında herhangi bir iz ve leke kalmaması için cildi güneşten korumak çok önemlidir. Uygun ürünler kullanılsa dahi dikkat edilmesi gereken başka ayrıntılar da vardır. Örneğin; cildinde akne olan kişi, makyaj ürünlerini yağsız ve gözenekleri kapamayan türlerden seçmeli. Kullandığı makyaj ürünlerinin aparatlarını (fırça sünger...) temiz muhafaza etmelidir. Alerjik ve akneli bir cilt yapınız varsa bir dermatologtan yardım almanızı öneririm.
2-Yanlış ürün kullanımı bu tür cilt sorunlarını tetikler mi?
Evet bu, durum ve kişiye göre farklılık gösterir. Cilt öncelikle uygun bir yıkama jeliyle sabah-akşam temizlenmelidir.
3-Siyah noktalardan kurtulmanın yolu var mı?Cildin sağlığı için siyah noktalarla oynanmamalı ve asla tırnakla sıkılmamalıdır. Yanlış işlemden dolayı, siyah noktalar sivilcelere dönüşebilir. Bu da ağır sonuçları beraberinde getirir.
4-Makyaj ve makyaj temizliği bu cilde sahip olanlar için nasıl uygulanmalı?
Hassas ciltleri tahriş etmeyecek temizleyiciler tercih edilmelidir. Kimyasal temizleme ajanları kullanılmamış ürünleri seçmek önemli. Çoğu temizleyici ne kadar hassas cilde adapte olsa da su, tahriş edici olabilir. Bu nedenle, hassas ciltlerde yıkama ürünlerinden çok silerek temizlik sağlayan ürünler tercih edilmelidir.
5-Bu tür ciltlere nasıl bakım yapılmalı?
Aşırı hassas ve alerjik ciltler, tüm cilt tipleri arasında en korunmasız türdür. Kalıtımsal, ruhsal, çevresel, mevsimsel veya yanlış kozmetik ürünleri kullanımı gibi sayısız iç ve dış etken, kızarıklık, gerginlik, batma, kaşıntı, ödem, ürtiker gibi rahatsızlıklara neden olur. Hassas ciltler diğer cilt tiplerine oranla daha fazla özen ve bakım ister.
Hassasiyeti ortaya çıkaran başlıca nedenler arasında sigara, alkol, az uyku, iklim, güneş ışınları, cildin koruyucu bariyerinin incelmesi, bağışıklık sisteminde bozukluklar, genetik hastalıklar, stres başta gelenlerdir. Sıklıkla nem kaybı, kuruluk sorunları yaşayan aşırı hassas ve alerjik ciltlerin bakımı da kişiye özel olmalıdır.
Bu gibi durumlarda cildin acilen yatıştırılması ve tahrişin hızla giderilmesi gerekir. Bilinçli seçilen ve parfüm, renklendirici gibi riskli içerik maddeleri içermeyen özel ürünler kullanılmalıdır.” 

(Bu yazı milliyet.com.tr den alıntılanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder