İletişim!!

darkchocolatebrownblog@gmail.com
darkchocolateblog@yahoo.com

22 Kasım 2011 Salı

Cilt Tipine Göre Bakım

Herkese merhaba,

daha önce yayınladığım cilt bakımı yazısının devamını da eklemek istedim. Burada da cilt tipine göre bakımdan bahsedilmiş..Umarım faydalı olur :)


TiPE GÖRE BAKIM YAPIN
TiPE GÖRE BAKIM YAPIN
Özellikle akne ve sivilceli bir cildiniz varsa, onu sağlıklı tutacak bakımları ihmal etmemelisiniz. Kendi başınıza satın alacağınız bir ürün, ciltte telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaratabilir
Pierre Fabre Dermokozmetik Eau Thermale Avene Dermatoloji Laboratuvarları’ndan eczacı Semra Göker, temel cilt bakımıyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

* Kuru, yağlı ya da karma cilt ne demek? 
Temel olarak kuru cilt, cildin yağ molekülü kabul edilen sebum eksikliğine bağlı meydana gelir. Cildin koruyucu bariyerinde yıpranmalara ve nem kaybına çok sık rastlanır. Kuruluk; genetik nedenlere bağlı özellikler, yaşam tarzı (stres, yorgunluk, sık banyo yapmak, yaşlanma), çevresel faktörler (yanlış kullanılan kozmetikler, güneş, soğuk-sıcak, giysiler, ilaçlar) ve beslenme alışkanlığıyla (yetersiz su alımı, alkol, sigara)  ilgili. Kuru cilt, ince ve şeffaftır, pullanma gözlenir. Göz ve ağız çevresinde çatlaklar oluşabilir. Çekilme hissi ve zamanından önce yaşlanma ortaya çıkar.
Yağlı cilt; yağ bezlerinin fazla çalışması sonucu cildin aşırı sebum üretimi sonucu oluşur. Cilt yüzeyinde parlaklık görülür. Alın, burun ve çene etrafında gözenekler iridir. Sivilcelere de rastlanır. Bu cilt tipinde kırışıklıklar daha geç oluşur fakat elastikiyet kaybı daha çok gözlenir. Cilt gözenekleri büyüktür ve siyah noktalar vardır. Yaş ilerledikçe sorun azalır ama  temizliğe çok dikkat edilmeli. Yağlı ciltler için en önemli bakım aşaması, temizlik kısmı. Temizliği düzenli yapılmayan yağlı cilt; sivilce, akne, siyah nokta konusunda sorunlar yaşar.
Karma cilt; en sık rastlanan cilt tipi.  Bu tipte cildin farklı bölgelerinde farklı  özellikler görülür. T bölgesi (alın, burun, çene) yağlı ve kalın olur. Yanak kısımlarındaysa cilt daha normal ya da kurudur.  Gerilme hissi daha fazladır.

* Kişi bu ayrımı kendi kendine yapabilir mi? Yoksa uzmana mı gitmesi gerekir?
İnternet sayesinde cilt tipleri ve markalar hakkında çok daha fazla bilgi sahibi oluyoruz. Bu da kişinin cildini tanımasına ve uygun ürünleri bulmasına yardımcı. Ancak her elde ettiğimiz bilgi doğru değil. Uygun ürünü seçerken konunun uzmanına danışmak ve eczanelerde, güzellik merkezlerinde yapılan analizlerle bakımlardan edinilen bilgileri birleştirerek bir sonuca varmak en sağlıklı yol. Bazen sadece cildimizi tanımak yeterli olmaz. Cildi tanısanız bile bir uzmandan destek almanızı öneririm.

* Uzmana danışma yaşı kaç olmalı?
Bir uzmandan destek almak için önce bir sorun ya da nedene ihtiyaç duyarız. Ergenlik döneminin başlamasıyla da ciltle ilgili sıkıntılarımız başlar. Ergenlikte görülen aşırı yağlanma ve sivilcelenme döneminde, kişinin doğru bilgilendirilmesi önemli. Sonraki dönemlerde gelişen yaşlanma belirtileriyle beraber tavsiyeler almak için uzmanlara ihtiyaç duyarız. Uzman, yaşınıza ve cilt durumlarınıza göre size en iyi ürünü önerecek, yapılmaması gerekenlerli anlatacaktır.

* Kendi kendimize ürün kullanmanın zararları var mı?
Cilt tipini ve ihtiyaçlarını doğru belirlemeden, ürünün özelliklerini, içeriğini iyi analiz etmeden kullanılan durumlarda bazı riskler ortaya çıkabilir. Örneğin, akne ve leke tedavilerine yardımcı ürünler, cildin çok iyi korunmasını gerektirir. Bu tarz ürünlerin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar var ve bunlar yapılmadığında ortaya istenmeyen sonuçlar çıkabilir.

* Beslenme ve cilt sağlığı arasında  ilişki var mı?
Cildimiz öncelikle en çok suya ihtiyaç duyar. Diyetimizde her gün su alımına dikkat etmeliyiz. Diğer bir yandan stres, hava kirliliği ve ultraviyole ışınlarının tetiklemesiyle oluşan serbest radikaller, erken cilt   yaşlanmasına yol açar.
Serbest radikal ataklarına karşı anti-oksidan gıdaların alımını artırmak önemli. Aslına bakılırsa çalışmalar gösteriyor ki, gıdalar cilt yapısını doğrudan etkilemiyor ancak kişisel olarak bireyin tespit ettiği bir gıda alımıyla gelişen sorun varsa o besin diyetten çıkarılmalı. Bunun dışında atopik dermatiti (alerjik cilt hastalığı) olanların tükettiği bazı gıdalar, ciltte enflamasyonu tetikliyor. Özellikle gelişim çağındakiler için bu sorun, bir diyetisyen desteğiyle çözülmeli. Diyetten çıkarılan, vücut için önemli gıdalar bazı eksikliklere neden olabilir. Bu ciltler dışında cilt tipine özgü bir beslenme tarzından bahsetmek çok doğru olmaz.
YAĞLI  CiLDiNiZ VARSACildin sağlığı için sivilce ve aknelerle oynanmamalı, bunlar sıkılmamalı. Çünkü akneler kistleşebilir. Sabun, cildin kendi ürettiği yağı ve nemi kurutarak pH değerini bozacağından yüz için tavsiye edilmez. Cildinizin sağlığı ve güzelliği için uzman bir dermatologtan yardım isteyin.

(milliyet.com.tr'den alıntıdır. 13.11.2011)

3 yorum:

  1. ne guzel post hatzirlamisssin, blogun cok huzel.
    banada beklerim, sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Canım dostum bu yazıyı bende bloğumda paylaşabilir miyim? :) Bu arada gayet faydalı bir paylaşım olmuş ellerine sağlık..!

    YanıtlaSil
  3. style m çok teşekkür ederim :) blogun hangisi çok isterim takip etmek :)

    desire teşekkür ederim :) tabiki paylaşabilirsin :)

    YanıtlaSil